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  1. Biblioteca Digital dos Semiáridos
  2. Agrobiodiversidade
  3. Agricultura
  4. Feijões e Favas
Use este identificador para citar ou linkar para este item: https://bibliotecasemiaridos.ufv.br/jspui/handle/123456789/2905
Registro completo de metadados
Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorSilva, Izabel Cristina Veras-
dc.contributor.authorDamasceno-Silva, Kaesel Jackson-
dc.contributor.authorHashimoto, Jorge Minoru-
dc.contributor.authorCarvalho, Carlos Wanderlei Piler de-
dc.contributor.authorAscheri, José Luis Ramirez-
dc.contributor.authorGaldeano, Melicia Cintia-
dc.contributor.authorRocha, Maurisrael de Moura-
dc.date.accessioned2023-10-04T18:03:40Z-
dc.date.available2023-10-04T18:03:40Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationSILVA, I. C. V; DAMASCENO-SILVA, K. J; HASHIMOTO, J. M; CARVALHO, C. W. P; ASCHERI, J. L. R; GALDEANO, M. C; ROCHA, M. M. Effect of different processing conditions to obtain expanded extruded based on cowpea. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas - SP, v. 26, e2022052, 2023.pt_BR
dc.identifier.issn1981-6723-
dc.identifier.urihttps://bibliotecasemiaridos.ufv.br/jspui/handle/123456789/2905-
dc.description.abstractCowpea is grown mainly in regions with a hot semi-arid climate, where other pulses do not develop satisfactorily. It is the 4th most produced pulse in the world, thus supplying the domestic and export markets. Following the trends of the food products market, a study was carried out to identify the best condition of the extrusion process, to transform these nutritious grains into quality expanded products and ready for consumption. The grains were decorticated and transformed into cotyledon flour. This flour was conditioned and the Evolum HT25 twin screw extruder feeder was adjusted to a rate of 7 kg h-1. A Box-Behnken 23 design was used, considering the following variables and levels: extrusion temperature from 100 °C to 140 °C (in the 7th to 10th zone), screw speed (300 to 700 rpm) and conditioning moisture from 12% to 16%. The temperature affected linearly and negatively (p ≤ 0.05) the sectional expansion index (2.65 to 7.64). The screw speed interfered linearly and positively (p ≤ 0.05) in the longitudinal (1.12 to 9.32) and volumetric (4.91 to 24.15) expansion index, and negatively with the water absorption index (3.05 to 3.86 g g-1). The screw speed (positive linear and negative quadratic), the moisture content (negative quadratic) and the interaction (positive) between the two interfered (p ≤ 0.05) in the water solubility index (25.89% to 33.85%). The hardness value (1.24 to 2.83 N) was affected (p ≤ 0.05) by screw speed (negative linear and positive quadratic), temperature (negative quadratic), moisture (positive quadratic), and interactions of moisture with temperature and screw speed. To obtain a hardness value close to that of commercial extrudates and high-water solubility, the maximum global desirability obtained was 0.81 for extrusion at 135.6 °C, 700 rpm and 12% moisture. O feijão-caupi é cultivado principalmente em regiões de clima semiárido quente, onde outras pulses não se desenvolvem satisfatoriamente. É a quarta pulse mais produzida no mundo, abastecendo o mercado interno e de exportação. Seguindo as tendências do mercado de produtos alimentícios, realizou-se o estudo para identificar a melhor condição do processo de extrusão, para transformar esses grãos nutritivos em produtos expandidos de qualidade e prontos para o consumo. Os grãos foram descorticados e transformados em farinha de cotilédones. Essa farinha foi condicionada e o alimentador da extrusora de dupla rosca Evolum HT25 foi ajustado para uma taxa de 7 kg h-1. Um delineamento Box-Behnken 23 foi utilizado, contemplando as seguintes variáveis e níveis: umidade de condicionamento de 12% a 16%, temperatura de extrusão de 100 °C a 140 °C (da 7ª a 10ª zona) e velocidade das roscas de 300 a 700 rpm. A temperatura afetou linear e negativamente (p ≤ 0,05) o índice de expansão seccional (2,65 a 7,64). A velocidade das roscas interferiu linear e positivamente (p ≤ 0,05) nos índices de expansão longitudinal (1,12 a 9,32) e volumétrica (4,91 a 24,15), e negativamente no índice de absorção de água (3,05 a 3,86 g g-1). A velocidade das roscas (linear positiva e quadrática negativa), o teor de umidade (quadrática negativa) e a interação (positiva) entre essas duas variáveis interferiram (p ≤ 0,05) no índice de solubilidade em água (25,89% a 33,85%). O valor da dureza (1,24 a 2,83 N) foi afetado (p ≤ 0,05) pela velocidade das roscas (linear negativo e quadrático positivo), pela temperatura (quadrático negativo) e pela umidade (quadrático positivo), e pelas interações negativas da umidade com a temperatura e a velocidade das roscas. Para obtenção de valor de dureza próximo aos de extrusados comerciais e alta solubilidade em água, a desejabilidade global máxima obtida foi de 0,81 para extrusão a 135,6 °C, 700 rpm e 12% de umidade.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherBrazilian Journal of Food Technologypt_BR
dc.relation.ispartofseriesBrazilian Journal of Food Technology;v. 26; e2022052-
dc.subjectVigna unguiculatapt_BR
dc.subjectThermoplastic extrusionpt_BR
dc.subjectExpansionpt_BR
dc.subjectSolubilitypt_BR
dc.subjectAbsorptionpt_BR
dc.subjectHardnesspt_BR
dc.subjectExtrusão termoplásticapt_BR
dc.subjectExpansãopt_BR
dc.subjectSolubilidadept_BR
dc.subjectAbsorçãopt_BR
dc.subjectDurezapt_BR
dc.titleEffect of different processing conditions to obtain expanded extruded based on cowpeapt_BR
dc.title.alternativeEfeito de diferentes condições de processamento na obtenção de extrusados expandidos à base de feijão-caupipt_BR
dc.typeArticlept_BR
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