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Production efficiency in cultivar combinations of beet and cowpea

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dc.contributor.author Ribeiro, Jeisy R. S.
dc.contributor.author Bezerra Neto, Francisco
dc.contributor.author Lima, Jailma S. S.
dc.contributor.author Chaves, Aridênia P.
dc.contributor.author Silva, Josimar N.
dc.contributor.author Santos, Elizangela C.
dc.contributor.author Nunes, Renato L. C.
dc.date.accessioned 2024-01-15T16:26:47Z
dc.date.available 2024-01-15T16:26:47Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation RIBEIRO, J. R. S. et al. Production efficiency in cultivar combinations of beet and cowpea. Horticultura brasileira, [s. l.]: v. 38, n. 4, p. 445 - 453, 2020. pt_BR
dc.identifier.other https://doi.org/10.1590/s0102-0536202004017
dc.identifier.uri https://bibliotecasemiaridos.ufv.br/jspui/handle/123456789/3151
dc.description.abstract For the simultaneous achievement of productivity in beet and cowpea associations, it is necessary to take into consideration the choice of cultivar combinations that offer a response in terms of production, product quality and efficiency of the intercropping. Thus, the objective of this work was to evaluate the viability of production of beet cultivars combinations with cowpea cultivars in two cropping years (2016 and 2017) in a semi-arid environment. The treatments arranged in a 2 x 4 factorial scheme, with four replications, consisted of the combination of two beet cultivars (Early Wonder and Fortuna) with four cowpea cultivars (BRS Tumucumaque, BRS Cauamé, BRS Guariba and BRS Itaim), in addition to monocultures of these cultivars, as an additional treatment. The experimental design used was in randomized complete blocks. The production and its components were evaluated in the beet and cowpea. Apart from these characteristics, the following agro-economic indicators were also determined for each treatment: system productivity index (SPI), the land equivalent coefficient (LEC), and the monetary equivalent ratio (MER). The productive variables of cowpea and of the agroeconomic indicators of the intercropping systems were higher in the second cropping year (2017), while the productive variables of beet were higher in the first cropping year (2016). The Early Wonder and Fortuna cultivars when in intercropping with the cowpea cultivars had similar commercial productivities of roots (11.29 and 11.93 t ha-1), respectively. The cowpea cultivar BRS Tumucumaque (1.38 t ha-1) was the most productive when intercropped with beet. The combinations of cultivars that had the highest agro-economic efficiencies and complementarity were those originated from the associations of BRS Tumucumaque (SPI = 18.43, LEC = 0.52 and MER = 1.42) and BRS Guariba (SPI = 18.42, LEC = 0.52 and MER = 1.48) with the Early Wonder beet cultivar. Para a obtenção simultânea de alta produtividade, qualidade do produto e eficiência em associações como a de beterraba e feijãocaupi, é necessário levar em consideração a escolha de combinações de cultivares. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar a viabilidade de produção de combinações de cultivares de beterraba com cultivares de feijão-caupi em dois anos de cultivos (2016 e 2017), em ambiente semiárido. Os tratamentos dispostos em esquema fatorial 2 x 4, foram provenientes da combinação de duas cultivares de beterraba (Early Wonder e Fortuna) e quatro de feijão-caupi (BRS Tumucumaque, BRS Cauamé, BRS Guariba e BRS Itaim), além dos monocultivos dessas cultivares, como tratamento adicional. O delineamento experimental usado foi em blocos completos casualizados, com quatro repetições. Foram avaliados a produção e seus componentes da beterraba e no feijão-caupi, além dos indicadores agroeconômicos: índice de produtividade do sistema (IPS), coeficiente equivalente de terra (CET) e razão de equivalência monetária (REM). As variáveis produtivas do feijão-caupi e dos indicadores agroeconômicos dos sistemas consorciados foram mais altas no segundo ano agrícola (2017), enquanto que as variáveis produtivas da beterraba foram maiores no primeiro ano agrícola (2016). As cultivares Early Wonder e Fortuna, quando consorciadas com as cultivares de feijão-caupi, apresentaram produtividades comerciais de raízes similares (11,29 e 11,93 t ha-1, respectivamente). A cultivar de feijão-caupi BRS Tumucumaque foi a mais produtiva (1,38 t ha-1), quando consorciada com a beterraba. As combinações de cultivares que apresentaram as maiores eficiências agroeconômicas e complementaridade foram aquelas provenientes das associações de BRS Tumucumaque (IPS = 18,43, CET = 0,52 e REM = 1,42) e BRS Guariba (IPS = 18,42, CET = 0,52 e REM = 1,48) com a cultivar de beterraba Early Wonder. pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Horticultura brasileira pt_BR
dc.relation.ispartofseries Horticultura brasileira;v. 38; n. 4
dc.subject Beta vulgaris pt_BR
dc.subject Vigna unguiculata pt_BR
dc.subject Calotropis procera pt_BR
dc.subject Crop association pt_BR
dc.subject Semi-arid environment pt_BR
dc.subject Consorciação pt_BR
dc.subject Semiárido pt_BR
dc.title Production efficiency in cultivar combinations of beet and cowpea pt_BR
dc.title.alternative Eficiência de produção em combinações de cultivares de beterraba e feijão-caupi pt_BR
dc.type Article pt_BR


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