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Quality of virus-free garlic grown under high altitude conditions in the semiarid region of the northeast of Brazil

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dc.contributor.author Bessa, Antônia Tamires Monteiro
dc.contributor.author Negreiros, Maria Zuleide de
dc.contributor.author Lopes, Welder de Araújo Rangel
dc.contributor.author Paiva, Laíza Gomes de
dc.contributor.author Silva, Otaciana Maria dos Prazeres da
dc.date.accessioned 2024-01-15T18:29:06Z
dc.date.available 2024-01-15T18:29:06Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation BESSA, A. T. M. et al. Quality of virus-free garlic grown under high altitude conditions in the semiarid region of the northeast of Brazil. Revista Caatinga, Mossoró - RN: v. 33, n. 4, p. 945 - 953, 2020. pt_BR
dc.identifier.issn 1983-2125
dc.identifier.uri https://bibliotecasemiaridos.ufv.br/jspui/handle/123456789/3153
dc.description.abstract Garlic is a vegetable rich in starch and in aromatic substances; it has high value as a spice and is consumed as a fresh vegetable or in processed products. The garlic market demand has been growing in the last years, and virus-free garlic seed is a technology that can result in better quality products. The objective of this work was to evaluate the quality of virus-free garlic cultivars (VFGC) grown under high altitude conditions in the Semiarid region of the Northeast of Brazil. Three experiments were conducted in 2018 in Portalegre, state of Rio Grande do Norte, Brazil: the first experiment with first-generation VFGC (G1), the second with second-generation VFGC (G2), and the third with infected cultivars (without clonal cleaning). The experiments were conducted in randomized block experimental design, with four replications. The treatments consisted of five garlic cultivars (Amarante, Branco-Mossoró, Cateto-Roxo, Gravatá, and Hozan). The use of virusfree garlic seeds results in bulbs with larger diameter and higher soluble solid and total solid contents, pungency, and industrial yield, showing that the seed health is important for the quality of garlics for fresh consumption and industrial processing. The cultivars Amarante, Cateto-Roxo, and Hozan had the highest total solid contents; and the cultivar Hozan had the largest bulb diameter and the highest soluble solid contents, pungency, and industrial index. The cultivar Hozan is the most indicated for dehydration due to its higher industrial index. Bulb diameter, pungency, and industrial index presented positive correlations with soluble solids, pungency, and industrial index. O alho é uma hortaliça rica em amido e substâncias aromáticas de alto valor condimentar, podendo ser consumida tanto na forma in natura quanto industrializada. A exigência do mercado consumidor vem crescendo nos últimos anos, sendo o alho-semente livre de vírus uma das tecnologias capazes de proporcionar um produto final de melhor qualidade comercial. Com o objetivo de avaliar a qualidade de alho livre de vírus sob condições de elevada altitude no semiárido nordestino, três experimentos foram desenvolvidos em 2018 em Portalegre-RN. No primeiro experimento, utilizaram-se cultivares de alho livre de vírus (LV) de primeira geração (G1); no segundo, os cultivares LV de segunda geração (G2) e no terceiro, os cultivares que não passaram pela limpeza clonal (infectados). O delineamento experimental empregado, nos três experimentos, foi em blocos casualizados com quatro repetições. Os tratamentos foram constituídos pelos cultivares Amarante, Branco Mossoró, Cateto Roxo, Gravatá e Hozan. O alho-semente LV proporcionou maior diâmetro do bulbo, sólidos solúveis, sólidos totais, pungência e rendimento industrial, demonstrando que a sanidade do material propagativo é relevante na qualidade do alho para o consumo industrial. Para sólidos totais sobressaíram-se os cultivares Amarante, Cateto Roxo e Hozan, sendo esse último se destacado em diâmetro de bulbo, sólidos solúveis, pungência e índice industrial. Houve correlações positivas entre diâmetro de bulbos, pungência e índice industrial, e sólidos solúveis, pungência e índice industrial. pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Revista Caatinga pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Caatinga;v. 33, n. 4
dc.subject Allium sativum L. pt_BR
dc.subject Soluble solids pt_BR
dc.subject Pungency pt_BR
dc.subject Industrial index pt_BR
dc.subject Phenotypic correlation pt_BR
dc.subject Sólidos solúveis pt_BR
dc.subject Pungência pt_BR
dc.subject Índice industrial pt_BR
dc.subject Correlação fenotípica pt_BR
dc.title Quality of virus-free garlic grown under high altitude conditions in the semiarid region of the northeast of Brazil pt_BR
dc.title.alternative Qualidade de alho livre de vírus sob condições de elevada altitude no semiárido nordestino pt_BR
dc.type Article pt_BR


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