DSpace Repository

Quality of meat from Santa Ines sheep with different biotypes and slaughtering weights

Show simple item record

dc.contributor.author Flávio Gomes de, Oliveira
dc.contributor.author Wandrick Hauss de, Souza
dc.contributor.author Felipe Quiroga, Cartaxo
dc.contributor.author Ana Sancha Malveira, Batista
dc.contributor.author João Paulo de Farias, Ramos
dc.contributor.author Iara Tamires Rodrigues, Cavalcante
dc.date.accessioned 2024-02-14T18:21:19Z
dc.date.available 2024-02-14T18:21:19Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation OLIVEIRA, F. G. et al. Quality of meat from Santa Ines sheep with different biotypes and slaughtering weights. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador - BA: v. 21, n. 01, p. 1 - 13, 2020. pt_BR
dc.identifier.other https://doi.org/10.1590/s1519-994020210732020
dc.identifier.uri https://bibliotecasemiaridos.ufv.br/jspui/handle/123456789/3231
dc.description.abstract The Santa Inês breed is of great importance for the lamb production chain in Brazil. The adaptive and reproductive characteristics of this breed favor its use in future breeding programs for the production of sheep for slaughter in northeastern Brazil. This study evaluated the carcass characteristics, physical parameters, chemical composition and determination of the fatty acid profile of the lambs of the traditional and modern biotypes, slaughtered at 32 kg and 34 kg. Thirty-six Santa Inês lambs were used, with an average age of 180 days and initial weight of 16 kg in a completely randomized design, with a faecal spruce 2x2 (two biotypes and two slaughtering weights). The data were submitted to analysis of variance and averages were compared by the test F α = 0.05 using SAS GLM, (2011) - Statistical Analysis System, version 9.3.Biotypes and slaughter weight did not influence the physical parameters and the fatty acid profile of the meat. Centesimal composition of meat was influenced by treatments, with the larger contents of meat moisture for the traditional biotype slaughtered at 32 kg, and higher content of ash, protein and fat present in the meat for the modern biotype slaughtered at 34 kg. Santa Inês animals that if frame Modern biotype presents potential for meat production with high nutritional value, due to higher protein content, low fat content and satisfactory amount of oleic, palmitic, stearic, linoleic fatty acids, as well as a great relationship between polyunsaturated acids and saturated. A raça Santa Inês é de grande importância para a cadeia de produção de cordeiros no Brasil. As características adaptativas e reprodutivas desta raça favorecem seu uso em futuros programas de melhoramento genético para a produção de ovinos para abate, no nordeste do Brasil. Este estudo avaliou características de carcaça, parâmetros físicos, a composição química e determinação do perfil de ácidos graxos da carne de cordeiros dos biótipos Tradicional e Moderno, abatidos com 32 kg e 34 kg. Foram utilizados 36 cordeiros Santa Inês, não-castrados, com idade média de 180 dias e peso inicial de 16 kg em delineamento inteiramente casualisado, com arranjo fatorial 2x2 (dois biotipos e dois pesos de abate). As dados foram submetidos a análise de variância e as médias foram comparadas pelo teste F a α = 0,05 com o uso de GLM do SAS, (2011) - Statistical Analysis System, versão 9.3. Os biótipos e o peso de abate não influenciaram os parâmetros físicos e o perfil dos ácídos graxo da carne. Já a composição centesimal da carne foi influenciada pelos tratamentos, com os maiores teores de umidade na carne para o biótipo tradicional e abatidos aos 32 kg, e maior teor de cinza, proteína e gordura presente na carne para o biótipo moderno abatido aos 34 kg. Os animais da raça Santa Inês que se enquadram no biótipo Moderno apresentam potencial para produção de carne com alto valor nutricional, devido ao maior teor de proteínas, baixo teor de gordura e quantidade satisfatória de ácidos graxos oléico, palmítico, esteárico e linoleico, além de uma ótima relação entre ácidos poliinsaturados e saturados. pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal;v. 21; n. 01
dc.subject Fatty Acids pt_BR
dc.subject Confinement pt_BR
dc.subject Lambs pt_BR
dc.subject Productive Efficiency pt_BR
dc.subject Semiarid pt_BR
dc.subject Ácidos graxos pt_BR
dc.subject Confinamento pt_BR
dc.subject Cordeiros pt_BR
dc.subject Eficiência Produtiva pt_BR
dc.subject Semiárido pt_BR
dc.title Quality of meat from Santa Ines sheep with different biotypes and slaughtering weights pt_BR
dc.title.alternative Qualidade da carne de ovinos Santa Inês de diferentes biótipos e pesos de abate pt_BR
dc.type Article pt_BR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Ovinos
    Inclui documentos de diversos formatos sobre a criação de Ovinos

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account