Abstract:
In the Brazilian semiarid region, the occurrence of water sources with high salt concentrations stands out as a limiting factor for the production of most crops under irrigated conditions. This research was conducted to evaluate the physical and chemical quality of sour passion fruit as a function of brackish water irrigation strategies and potassium doses. The experiment was carried out under field conditions using a randomized block design in a 6 × 2 factorial scheme, consisting of six strategies of irrigation with brackish water (irrigation with water of 1.3 dS m-1 throughout the cycle – WS; irrigation with water of 4.0 dS m-1 in the vegetative stage – VE; flowering stage – FL; fruiting stage – FR; in the successive vegetative/flowering stages – VE/FL; vegetative/fruiting stages – VE/FR) and two potassium doses: 60 and 100% (345 g of K2 O per plant per year) of recommendation, with four replicates and three plants per plot. Irrigation with water of 4.0 dS m-1 in the flowering stage or continuously in the vegetative and flowering stages reduced the yield and size of sour passion fruit. Fertilization with 60% of K is recommended for the production of sour passion fruits with greater polar diameter. It is feasible to cultivate sour passion fruit under irrigation with 4.0 dS m-1 of water in the flowering and fruiting stages and fertilization with 60% of the K recommendation without losses in ascorbic acid and total soluble sugars. No semiárido brasileiro a ocorrência de fontes de águas com níveis elevados de sais se destaca como fator limitante para produção da maioria das culturas sob condições irrigadas. Desenvolveu-se esta pesquisa com o objetivo de avaliar a qualidade física e química de frutos de maracujazeiro-azedo sob estratégias de irrigação com água salobra e doses de potássio. A pesquisa foi desenvolvida em condições de campo, utilizando-se o delineamento de blocos casualizados em esquema fatorial 6 × 2, sendo os tratamentos constituídos de seis estratégias de irrigação com águas salobras (SE - irrigação com água de 1,3 dS m-1 durante todo ciclo; irrigação com água de 4,0 dS m-1 na fase vegetativa - VE; floração - FL; frutificação - FR; nas fases sucessivas vegetativa/floração - VE/FL; vegetativa/frutificação - VE/FR) e duas doses de potássio 60 e 100% (345 g de K2 O por planta por ano) da recomendação, com quatro repetições e três plantas por parcela. A irrigação com água de 4,0 dS m-1 na fase de floração ou quando utilizada de forma contínua na fase vegetativa e de floração reduziu a produtividade e o tamanho dos frutos de maracujazeiro-azedo. Adubação com 60% da recomendação de K proporcionou a produção de frutos de maracujazeiro-azedo com maior diâmetro polar. É viável o cultivo de maracujazeiro-azedo sob irrigação com água de 4,0 dS m-1 nas fases de floração e frutificação e adubação com 60% da recomendação de K sem perdas nos teores de ácido ascórbico e açúcares solúveis totais.